Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kütüphaneler haftası kutlandı

Kütüphaneler haftası.docx

Kütüphanecilik haftası kutlandı

Gümüşhane’de 53. Kütüphane Haftası Vali Okay Memiş’in de Katıldığı Törenle Kutlandı

İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen törene Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Faruk Akıncı, Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Gümüşhane İl Halk Kütüphanesi Müdürü Sümmani Akhan, her yıl Mart ayının son haftası Türkiye genelinde Kütüphanecilik haftası olarak kutlanmakta olduğunu, bu yıl 53. yılı kutlanan kütüphane haftasının temasının bakanlık tarafından ‘Yeni enformasyon teknolojileri ve kütüphaneler’ olarak belirlendiğini söyledi.

Kütüphaneciliğin tarihi hakkında bilgiler de veren Akhan, Gümüşhane il Halk kütüphanesi ile ilgili olarak ise; “2016 yılında 47 bin 120 kitap, 192 süreli yayın, 820 kitap dışı materyal ile 2 bini aktif 3 bin 200 kullanıcıya hizmet verdik. Yıl içerisinde 14 bin 278 adet kitap ödünç olarak okuyucuya verilirken toplam 26 bin kişi hizmet aldı. İl genelinde de 8 kütüphanede 116 bin 523 kitap ile 67 bin 865 kişiye ulaştık” dedi.

“İlk Emir Oku”

Törende yaptığı konuşmada “Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetinde Cenab-ı Hak Peygamber efendimize peygamberlik görevini verdiği zaman ilk emri “Oku” olmuştur” diyen Vali Okay Memiş, “Cenab-ı Hakk’ın peygamber efendimize “Oku” diye söylemesi “İlim yap” anlamındadır. Okumaktan kasıt ‘ilimdir’. Okumaktan kasıt ‘kâinatın şifresini çöz’ demektir. ‘Oku’ lafı çok kıymetli bir laftır. Okumanın içerisinde dogmatik düşünce yoktur. ‘Oku’ emrinin içerisinde yüce Allah’ın bütün insanların emrine amade olarak yarattığı kâinatın şifresi çözülmesi anlamı vardır. Bilim adamlarının bütün görevi aslında bu amaca hizmet etmektir. İleri toplum ‘Oku’ emrini layıkıyla yerine getiren toplumlardır. Eğer biz de ileri bir toplum olmak istiyorsak, eğer öyleysek bu ilime ilme fenne sahip olma bu emri yerine getirme görevini yapmışız demektir. Ama yeterince yapmamışsak, buna yönelik çabalarımızın da olması gerekiyor. Bunu bir defa kabul edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane’nin Ücra Bir Köyünden Dünya Çapında Bilişimciler Çıksın İstiyoruz”

Birey olarak her şeyin deneyimlenemeyeceğini kaydeden Vali Memiş, “Buna insan ömrü yetmez. Ancak okumakla hayal gücünüzü geliştirebilirsiniz. Gümüşhane’nin ücra bir köyünden dünya çapında bilişimciler çıksın istiyoruz. Çünkü Gümüşhane’nin potansiyeli var. Eğitime ve öğretime çok önem veriyoruz. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, teknolojik imkanları kullanarak nesiller yetiştirmek zorundayız. Bu nedenle kütüphanelerimizde her şeyin bilgisayar ortamına geçirilmesi gerekiyor” dedi.

“Her evde bir kütüphane olmalı”

Memiş, okuma alışkanlığının çocuk yaşlarda kazanılması gerektiğini kaydeden Memiş, “Her evde bir kütüphane olmalı. Benim kendi evimde hatırı sayılır bir kütüphane var. Siz eğer okursanız çocuklarınız da okuyor. Benim çocuklarım da her gün okumaya başladılar. Çocuklarda okuma kültürü oluşturmak bir eğitim işidir. Bu bir ihtiyaç ve alışkanlık. O nedenle Milli Eğitim ve İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzün projeler üretmesini istiyorum. Çocuklarımızın, daha iyi eğitim alarak geleceğe umutla baktığı, milli manevi değerlere bağlı ve ülkelerini dünyanın en güçlü ülkesi yapacak bilgiyle yetiştirildiği bir Gümüşhane hedefliyorum” diye konuştu.

 “Aklın İlacı Kitap Okumak”

Gümüşhane Kültür Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş’de, İnsanoğlunun diğer canlılardan ayrılan özelliğinin akıl melekesi olduğunu kaydederek, aklın ilacının da kitap okumak olduğunu söyledi. Eğer insanlar aklını geliştiremediği sürece ruh ve beden dengesini sağlayamaz. Yıllardır yanlış bir soru sorup haliyle de yanlış bir cevap alıyoruz. ‘Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?’ diye sorup kitap okuyoruz cevabını alıyoruz. Esasen insanoğlunun en kıymetli zamanı kitap okuduğu zamandır” ifadelerini kullandı.

“Günlük 5 Saat Televizyon İzlerken, Yılda Sadece 6 Saat Kitap Okuyoruz”

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’in ihtiyaç araştırmasından bilgiler paylaşan Ateş, “Bu ihtiyaç analizi sonuçlarına göre insanlar, kitabı 235. sırada ihtiyaç olarak görüyor. Haliyle normal olarak kitap okuma oranımızda yüzde 5 oluyor. Yine yapılan istatistiklerde insanlarımız günlük ortalama olarak 5 saat televizyon izlerken, yılda sadece 6 saat kitap okuyor. Hayatımızın her döneminde öğretmenlerimiz vardır ve bunlardan biri olan kitaplar bizim sessiz öğretmenlerimizdir. Bizim bu sessiz öğretmenlerimizi çoğaltmamız gerekiyor. Çünkü sessiz öğretmenler hem kendi ülkemizi hem de dünyayı bize tanıtır. Akıl melekemizi işte bu sessiz öğretmenler ile geliştirebiliriz” dedi.

“Kitaplık İbadethane Kurmak Kadar Önemlidir”

Victor Hugo’nun, ‘Kitaplık ibadethane kurmak kadar önemlidir’ sözünü hatırlatan Ateş, “Gümüşhane’de 1920 yıllarda Süleymaniye’den buraya inerken ilk olarak hükümet binası, cami, lise ve kütüphane yapılmıştır. Bu anlayışla sayın valimizin öncülüğünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şiran ilçemizde kütüphanemiz bir binanın bir katında hizmet veriyordu. Daha sonra halkeğitim binası içerisinde uzun yıllar hizmet edebilecek bir kütüphane oluşturuldu. Yine Torul ilçesinde 60 metrekarelik bir odadan ibaret olan kütüphanemize 230 bin lira para aktararak 200 metrekarelik katın tamamında gerekli çalışmalar yapılarak hizmete hazır hale getirildi” diye konuştu.

Gümüşhane’ye Yeni Kütüphane Yapılacak

Gümüşhane İl Merkezindeki mevcut kütüphane ile ilgili bilgiler de veren Ateş, yapılan deprem testi sonrası binanın dayanıksız çıktığını ifade ederek, “Şu anda bina 700 metrekare alan üzerine kurulu. Biz mevcut alana 1100 metrekare alana inşaat yapmak üzere genel müdürlüğe sunuldu. Ancak içerisinde bulunan ve kütüphane binası ile yaşıt Limon Ağacını çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu yıl veya gelecek yıl içerisinde kütüphanenin yenilenecek. Yeni yapılacak kütüphanemiz günün tümünün yaşanabileceği bir kütüphane olacak. Cafeler, bilişim salonları, konferans salonları, cep sineması, eğlenme salonları gibi bu imkanların olduğu bir kütüphane olacak” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalardan sonra hafta nedeniyle öğrenciler arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilirken, çocuk bölümünde açılan kitap sergisinin gezilmesinin ardından program Türkiye genelinde “81 ilde kitap okuyoruz” projesi kapsamında “İnsan her yerde okur” sloganıyla kitap okuma etkinliğiyle son buldu.
_REC1855_1.jpg_REC1853_3.jpg_REC1858_1.jpg_REC1859_2.jpg
_REC1870.jpg_REC1872_1.jpg_REC1895_1.jpg_REC1886_1.jpg_REC1903_1.jpg_REC1906_1.jpg_REC1898_1.jpg_REC1914_2.jpg_REC1918.jpgREC1915_1-300x200.jpg